Kombiner selsafari og fugletitting ved Runde

Steinkobbe som kikker opp av vannetHos oss er vi glade i å se på seler enten det er i naturen, på film eller i fangenskap. Vi liker også å dra på turer og kombinere jakten etter seler sammen med andre fine naturopplevelser. Det å kunne kombinere fine seløyeblikk med andre vakre og unike erfaringer, legger jo bare en ekstra dimensjon til det hele. En av de tingene som man ofte kan kombinere med en selsafari er nærkontakt med spennende fugler. Og noen steder i Norge er det lettere å få se mange fuglearter enn andre steder.

Mennesker i en rib-båt ute på sjøenEr du for eksempel på en weekendtur til jugendbyen Ålesund kan du kombinere byturen med en opplevelses- og minnerik båtsafari.  Et av de stedene du kan virkelig oppleve sel og tusenvis av spennende fugler, er i nærheten av og ved øyen Runde. En safari som kombinerer både jakt etter seler som steinkobbe og havert og tusenvis av fugler. Havørngaranti får du også. Selene kan du blant annet se i området ved Grasøyane i Ulstein kommune like nord for Runde. Når man kommer ut der er det bare å vente på selen. I begynnelsen har de kanskje gjemt seg, men siden seler er nysgjerrige av natur, tar det ikke lang tid før de dukker opp og nærmer seg båten. Mens du speider etter selene kan du også se massevis av sjøfugler. Tar du med kikkert kommer du enda tettere på dyrelivet.

Tre lundefuglerEtter at dere har sett på selene en stund settes nesen i retning Runde. Der venter en fugleopplevelse man sjelden vil oppleve. Runde ligger ytterst i havgapet i Herøy kommune. Fuglefjellet er det sørligste i Norge og det mest artsrike sjøfuglstedet i hele Skandinavia. I hekkesesongen erobrer over 500 000 fugler øyen. Av lundefuglen eller sjøpapegøyen alene finner du 100 000 hekkende par. I tillegg finner du store hekkende bestander av toppskarv, storjo, havhest og havsule. Opp av havet stiger fjellet Rundevarden med sine 298 meter. I hekkesesongen er det vanskelig å se fuglefjellet. Da er det et teppe av fugler som flyr foran. Og selvsagt et lydnivå deretter. Ved fjellet finnes det omlag 240 arter og over 80 av disse hekker der.

Havesule som stuper i havet på jakt etter fiskEr du glad i å dykke kan du også gjøre det på Runde. Ved Rundebranden ligger også Storhulen. Den går 160 meter innover, og der er det flott å dykke. I havet utenfor har mennesker dykket i mange år. Det er et populært område for sportsdykkere. Runde er jo verdenskjent som skatteøyen etter gullfunnet i 1972. Da fant tre dykkere igjen det forliste nederlandske skipet Ankerdam som gikk ned i 1975. I skipet fant de omlag 57 000 mynter og av disse var 6 600 gullmynter.