Sel i riksvåpenet

Sealsafari Georgia1At seler er populære dyr er ingen stor hemmelighet. At vi i Sealsafari er over gjennomsnittet interessert i dette fasinerende pattedyret er heller ingen stor hemmelighet. Seler er populære og blir brukt i filmer, logoer til firmaer samt i slagord i markedsføringsøyemed. Videre blir seler mer og mer populære i memes, hvor bilder av seler benyttes sammen med morsomme ordspill. Og at seler er populære som trekkplaster i show og akvarier er jo en kjent sak. Og selvfølgelig vil folk dra på safari for å se på seler. Seler er derfor er kulturelt symbol, men viste du at seler er så populære at de faktisk blir brukt i riksvåpen?

Sealsafari Georgia4Seal Georgia 6Alle vet og har observert at løver er et yndet symbol i mange riksvåpen rundt omkring i verden, men det finnes faktisk et land som har med en sel i riksvåpenet sitt. Landet vi snakker om er Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene. Er det et land? vil kanskje mange spørre. Eller det landet har jeg aldri hørt om, vil andre si. Jo da det er det. Eller et britisk oversjøisk territorium. Da det ble opprettet som et eget territorium i 1985 fikk det sitt riksvåpen hvor altså selen er med. Før 1985 var øyene en del av territoriet Falklandsøyene og hadde deres riksvåpen. Selen er ikke alene i riksvåpenet, men deler plassen med en gulltoppingvin og et reinsdyr. Og det er nå dette blir ekstra interessant sett med norske øyne. Reinen på toppen av riksvåpenet er der på grunn av de to stammene på Sør-Georgia som ble introdusert av norske hvalfangere. I dag består de to stammene av 500 og 2 300 dyr ved henholdsvis Strømnesfjorden og Grytviken. Og Sør-Georgia er det eneste stedet i verden hvor man kan se pingviner og villrein sammen.

Sealsafari Georgia3De fleste nordmenn har kanskje ikke hørt om Sør-Sandwichøyene, men Sør-Georgia er relativt godt kjent for de som kan litt norsk hvalfangshistorie i Sørishavet. I Grytviken på Sør-Georgia ble den første landstasjonen for moderne hvalfangt i Antarktis etablert i november i 1904. Mannen som gjorde det var den norske hvalfangeren Carl Anton Larsen. I årene etter ble flere hvalfangststasjoner dominert av nordmenn etablert. Og det var aktivitet helt frem til de siste hvalfangerne forlot øyen i desember 1965.

Sealsafari GeorgiaHvert år i oktober kommer halvparten av verdens sydlige sjøelefanter til Sør-Georgia for å yngle. Det betyr 300 000 sjøelefanter. Den antarktiske pelsselen har en bestand på over 2,5 million eksemplarer på Sør-Georgia. Det er 95 prosent av verdensbestanden. Et imponerende stort antall med tanke på at den nesten var utryddet. På begynnelsen av 1900-tallet var det på grunn av overbeskatning bare 100 individer igjen på Sør-Georgia. Etter den tid har bevist arbeid for å redde arten gitt denne flotte bestandssutviklingen. Til glede for oss som er glad i seler, og til glede for de som gjerne drar på en selsafari. Hver vinter er det mulig å reise på cruise med Hurtigruten i dette området.

Sealsafari Georgi2