Prøv en midnattssolsafari i Lofoten

Seal Midnatt8At Norge er et land som er velsignet med masse vakker natur er vel hevet over enhver tvil. Storslått natur gir mange store visuelle inntrykk og opplevelser. For naturfotografer er kongeriket et eldorado som byr på muligheter til mange scoop. For både norske og utenlandske turister er det ikke noe problem å finne aktiviteter som gir deg mange flotte inntrykk og naturopplevelser. Reiser man rundt omkring i vårt langstrakte land er det ikke langt mellom de gode opplevelsene. Naturen er vakker og bokstavelig talt pittoresk de fleste steder. Blant tilreisende fra utlandet er det spesielt kysten, fjordene, polarlyset og midnattssolen som lokker. Derfor er cruisene med Hurtigruten langs Norskekysten så populære. Det være seg om man tar hele ruten fra Bergen til Kirkenes, eller deler av turen. Uansett er det en stor opplevelse som garantert blir lagt på minnet.

Seal Midnatt10I Sealsafari har vi tidligere skrevet om flere interessante opplevelser forbundet med sel lang kysten vår. Det være seg en sommerlig selsafari fra fyr til fyr i skjærgården i Vestfold, eller en trippelsafari langs Trøndelagskysten. Denne gangen retter vi nesen nordover og reiser til Nord-Norge. Der finner vi noe av det vakreste som landet vårt har å by på. Der ligger Lofoten med sin ville og vakre natur. Vakkert også i mørketiden på vinteren, og et populært reisemål også da. VM i skreifiske foregår hver vinter, og det velkjente Lofotfisket er jo en mange hundre år gammel tradisjon og næringsvei. Imidlertid kommer også denne delen av landet best til sin rett om sommeren når været er på sitt beste. Har du sett fine sommerbilder fra Lofoten skjønner du hva det er snakk om. Har du vært der selv forstår du det enda bedre. Og om sommeren har Lofoten noe som mange aldri har opplevd. Om du allerede har tenkt på lyse netter med sol så er det helt korrekt. Midnattssolen er noe spesielt, og i dag skal vi se nærmere på midnattssolsafari i Lofoten.

Ut mot havet med vind i håret og midnattssol i blikket

En midnattssolsafari kan du oppleve mange steder i Lofoten, men et godt utgangspunkt kan være Henningsvær. Et vakkert sted som også er nevnt i starten av sangen om lofottorsken. Stedet ligger faktisk hele 200 kilometer nord for polarsirkelen og det betyr at stedet kan by på midnattssolen allerede fra 23. mai. Under en midnattssolsafari vil lyset være perfekt for å ta fine bilder. På natten er solen lav og lyset på sitt vakreste. Midnattsafarien fra Henningsvær ble forøvrig kåret til en av verdens topp ti reisedestinasjoner om sommeren av National Geographic i 2014. I juni er det spesielt magisk når solen aldri går ned og himmelen reflekteres i vannet. Det er bare ubeskrivelig vakkert.

Seal Midnatt2Seal Midnatt4Safarien starter når store rib-båter tar deg ut fra Lofotens mest kjente fiskevær, Henningsvær i ti-tiden på kvelden. Turen går vestover gjennom trange sund ut til storhavet på yttersiden. På turen vest i Lofoten oppsøkes ulike holmer og skjær i jakten på skarvkolonier, havørner og Norges største sel, gråselen. Den siste finner man i egne kolonier. På vei ut mot havet får du med andre ord se et yrende dyreliv. Under safarien er du kanskje så heldig å få se ørner som blant annet fanger fisk. Ørnen ser nesten ut som et Widerøe-fly der den kommer flygende eller seilende ned mot havoverflaten for å fange fisken. Dette er en opplevelse som ikke skjer på hver tur. Ørn er det så godt som garantert at du får oppleve, men ikke å få se den i action på jakt etter nattmat. Det er noe du får gratis ute å betale for det. Det blir som et gratis tilleggsgode som du får når du kjøper et Kinderegg for sjokoladens skyld. Det er imidlertid ikke mye som slår spenningen med å sitte nesten i vannkanten og få sjøsprøyt i ansiktet og vind i håret, mens du speider etter bevegelse i luften, på land eller i vannoverflaten.

Seal Midnatt5

Nærkontakt med elementene

Seal Midnatt6Seal Midnatt9Guidene som er med RiB-båtene fra Henningsvær garanterer deg at du underveis vil se både lundefugl, havørn og selvfølgelig sel. Har du litt flaks kan du også treffe på hval underveis, men det er ikke noe som garanteres. Får du oppleve det er det en ekstra bonus som tilfører safarien et element til. Under vår tur fikk vi se mange ørner i flott lys både før og etter midnatt. Samtidig opplevde vi lundefugl eller sjøpapegøye på relativt nært hold også. Det er en vakker fugl med sitt fargerike og karakteristiske nebb. Dessverre er den blitt mer og mer sjelden de siste årene. Mange sorte skarver så vi også i kolonier ute på skjærene. Der holder de til når de ikke er ute i vannet og fanger fisk. Og så opplevde vi selvfølgelig skikkelig nærkontakt med et av våre favorittdyr nemlig selen. På denne turen var det flere kolonier med havert, eller gråsel og havkobbe som den også kalles mange steder, som vi fikk gleden av å observere og ta mange fine bilder av. Noen nysgjerrige seler  som tittet på oss i vannet klarte vi også å forevige. Seler er et populært dyr, og er benyttet i både filmer og som et trekkplaster til både akvarier og show. Videre er de også brukt en del av firmaer i logoer og i slagord i markedsføringssammenheng. Populariteten kan også ses i bruken av seler i memes, hvor bilder av seler gjerne brukes i sammenheng med et artig ordspill. Gjerne med navnet sel eller seal i. Seler er derfor blitt et kulturelt symbol. De er også ofte benyttet i spilleautomater. Det finnes til og med spilleautomater om seler. Ønsker du å se flere eksempler på slike spilleautomater kan du gå til nodepositbonus-no for å lese og lære mer om det.  Seler er gode til å underholde. Det er alltid noe eget med dette å se sel. De beveger seg så elegant i vannet både når de er på jakt etter fisk, eller når de bare leker og glir frem og tilbake i vannflaten mens de speider på deg som er i båten. Deres årvåkne, men like nyfikne blikk når de ligger på skjærene er også verdt opplevelsen.

Seal MidnattViktig å kle seg godt

Seal Midnatt3Selv om en tur ut på havet om sommeren langt i fra er like friskt som i løpet av vinterhalvåret, er det likevel viktig å kle seg godt. Arrangøren av safarien vil kle deg opp i vind- og vanntett flyttedress, men noe tøy må du huske å ta med selv. Genser, hansker, skjerf, lue og gode sko er greit å ta med. Kanskje en vindjakke også. For fotografer er det greit med en bag for kameraet og annet fotoutstyr. Sjøsprøyt er du garantert å få. Det er ikke nødvendigvis ruslefart hele tiden med en RiB. En slik tur tar gjerne to til tre timer, så selv om opplevelsene holder deg litt varm er det greit med fornuftig påkledning også. Underveis opplever du sjøen fra to sider. Seal Midnatt11Det trygge og rolige, men også det mørke og voldsomme når båten nærmer seg storhavet. Når man kommer ditt er det greit å oppleve en natt hvor det er stille. Guidene kan også fleipe med at neste er Grønland, men at turen ikke går så langt den aktuelle natten.

Seal Midnatt7Når midnattssolsafarien er over og du er vel i havn er du garantert full av inntrykk. Da er du neppe klar for å ta kvelden og gå til sengs. Med solen konstant på himmelen er det ikke så enkelt å tenke i de baner uansett. En aktivitet du kan bedrive da er å begi deg ut på golfbanen. Med midnattsol er golfbanene i Nord-Norge klare for en runde døgnet rundt. Har du lyst kan du dermed gå fra midnattssolsafari til midnattssolgolf. Det er jo ikke hver dag du avslutter dagen med å gå en runde på golfbanen eller slå deg løs på driving rangen rundt midnatt. Dette kan du gjøre i fantastisk lys mens du observerer at solen nesten går ned i havet før den går opp igjen. Om ikke det er ubetalelig eller en skikkelig non deposit bonus, hva er det som er det da?

Seal Midnatt1