Hva med en trippelsafari?

Seal TrePå denne siden kommer vi med tips om aktiviteter og safarier med fokus på seler. Det er mange som tilbyr dette langs vår langstrakte kyst. Utenfor landets grenser finnes det også mange muligheter. Denne gangen har vi lyst til å tipse deg om muligheten til å kombinere selsafari med nærkontakt med andre arter også. Kanskje frister det med å se hvaler, ørner og seler på en og samme båttur? Det tror vi. Da er en trippelsafari tingen for deg. Kanskje får du se andre spennende dyr og fugler også.

Seal båt

På jakt etter seler

Utenfor Trøndelagskysten har du muligheten til å være med på trippelsafari når guider tar deg med ut for å se etter havørn, sel og nise. Dette er flotte turer der du får oppleve flere enn disse spesifikke artene. Erfarne guider tar deg med ut på havet, og RIB-båtene pløyer seg iherdig frem over et nesten blikkstille hav. Imens kan du sitte ombord og speide utover havflaten etter sel. Det er ikke alltid like lett med det samme å vite hva man skal se etter, men etterhvert forstår du at den svarte klumpen du ser på vannspeilet et stykke bak båten faktisk er en sel. Ute i havgapet utenfor Trøndelag er steinkobbe og havert de to vanligste selartene, men ringsel og grønlandssel kan sees innimellom. Området har en av Europas største bestander av havert og steinkobbe. Selene er godt kamuflerte og svært vanskelige å få øye på mot grå svaberg. Steinkobben kan du finne i kolonier med flere dyr. Arten er nysgjerrig og du kan oppleve dem på nært hold. Spesielt er ungene nysgjerrige. I yngletiden kan en oppleve plasser som myldrer av hoder som stikker opp av havet. Haverten er det motsatte. Den er svært sky og ikke lett å komme innpå. Den rømmer fort når den føler seg truet.

Nærkontakt med ørn

Etter ganske nær kontakt med selen går ferden kanskje videre på jakt etter minneverdige opplevelser med havørn. På turen til ørnefjell kan det være mye fint og spennende å se. Kanskje får du se ørnen i action også, der den kommer seilende som en skygge og treffer vannflaten og hogger tak i en fisk. Havørn finner du overalt i skjærgården, men spesielle områder har en tettere bestand. Langs Trøndelagskysten og videre nordover har du den største bestanden. De som arrangerer safariene leter hver vår opp hekkeplasser for havørnen. Det er for å følge med og beskytte i en sårbar periode. Når ungene er ute av skallet blir ørnene mindre sårbare, og det er spennende å følge ungene fremover til voksen alder og flyvedyktighet. Det guides ofte til ørneredet for å se ungene som ligger der stille og ser på. De er så rolige fordi at de ikke har noen naturlige fiender.Selsafari2

SelsafariGuidene lover ørn og ørnereder, og underveis når du nærmer deg en av de litt større holmene, kan det være at du får oppleve luftakrobatikk over en holme. Der ser du en flokk måker som svever, herjer og bråker med en ørn som prøver å komme seg unna stupbomberne, som alltid kommer ovenfra. Måkene er smarte fordi de alltid angriper ørnen ovenfra. Da kan ikke den forsvare seg og angripe dem. Ørnen angriper alltid nedover.

Niser på nært hold

Seal niseIngen trippelsafari er fullkommen uten nærkontakt med hval, og guidene lover hval i løpet av en trippelsafari. Utenfor Trøndelagskysten beveger du deg i et område der nisene kommer inn på grunnene. Da vil du få oppleve disse fantastiske dyrene nært båten. Niser finner du langs hele norskekysten. De er grå i fargen og kan derfor være vanskelige å få øye på, men de observeres regelmessig så følg med på bølgene så ser du plutselig en liten trekantet ryggfinne. Nisen er en liten tannhval som kan bli maks 2 meter lang. Nise opptrer i kolonier og er et flokkdyr. Normalt er dette små flokker på inntil åtte dyr, men i sammenheng med store etegilder eller migrering kan antallet bli opptil flere hundre dyr.

Seal skarvSelv om en trippelsafari har fokus på nærkontakt med sel, ørn og hval, er det selvfølgelig andre dyre- og fuglearter det kan oppstå fine naturopplevelser med. Langs kysten er det masse fugler og utenfor Trøndelag skal det godt gjøres å ikke se skarvefugler på holmene. I Norge har vi to arter nemlig storskarv og toppskarv, og begge kan du oppleve i disse farvannene. Skarven hekker i kolonier på spesielle holmer. Den har egg, små unger og store unger i samme reir. Det er de store ungene som passer reiret mens foreldrene er ute på havet og jakter etter føde. Det er et stort utvalg av fine fuglearter langs kysten, men mange vil nok synes at observasjoner av skarv er litt spesielt.

Selsafari3

For mange går området utenfor Trøndelagskysten for å være Norges vakreste skjærgård. I følge guidene sier til og med de som kommer fra sørlandet det. Det er nok også ganske så riktig. Den viktigste forskjellen mellom skjærgården sørpå og den som ligger et par-tre timers kjøretur fra Trondheim, er at den sørpå er bebygd og befolket overalt. Skjærgården rundt og utenfor øyer som for eksempel Hitra og Frøya er for det meste folketom, men byr på mer spenning enn den du kan få med fiskestangen. Det over vannet er minst like spennende som det under. Og helt til slutt. Har du sett lyset ved kysten om natta med alle sine fargenyanser? Om ikke, er kanskje en nattsafari tingen for deg. En nattsafari er uforglemmelig. På nattur kan du se både soloppgang og solnedgang på en og samme tur. Fang lyset med kamera eller pensel!

Seal light