Hvor kommer seler fra?

Det er helt utrolig hvor lite vi mennesker egentlig vet om seler. Iallefall dersom man går ut i gatene for å spørre en hvilken som helst person, vil kunnskapsnivået desverre være ganske lavt. Av en eller en annen grunn har dette blitt til et dyr som mannen i gata vet lite om, noe vi hos SealSafari selvsagt vil endre på.

mammal seal missing link history

Det startet på begynnelsen


Det perfekte stedet å starte på er selvfølgelig om hvor seler egentlig kommer fra. Noe som gjør det utrolig spennende er at det ikke er noen konkret informasjon om hvor de først kom fra, det antas bare at den første gruppen med seler oppsto i nord-amerika. Dette sier forskere skjedde for utrolige 60-35 millioner av ård siden. Helt siden den gangen har de tilpasset seg sin nye tilværelse i marinen og de har utviklet seg både anatomisk og selvfølgelig fysisk.

Et fossil som er omtrent 28 millioner år gammelt er det aller eldste fossilet mennesker har, noe som ble funnet ved South Carolina i USA.

Fra pattedyr til rovpattedyr


Når vi mennesker først oppdaget denne fantastiske arten og begynte å forske på hvor det kom fra ble det antatt at seler var sin helt egen “orden” av det som heter pattedyr. Dette har vi derimot funnet ut av var feil, da seler faktisk er en “under gruppe” som kan legges under hundelignende rovpattedyr. Det betyr at seler faktisk slekter til både bjørnedyr, hundedyr og mårdyr og mye mer.

Gjennom årene med forskning har det vært en rekke ulike hypoteser om hvordan seler utviklet seg til slik vi kjenner til dem idag. Vi vet helt klart idag at seler er det en kan kalle for en “søstergruppe” til rovpattedyrene som ligner på mår. Det er dette som er selenes aller nærmeste slektning som fortsatt lever idag. Selvfølgelig har otere og seler også en rekke fellestrekk når det kommer til deres atferd og hvordan de uttrykker seg.